O nás

Přijímání dětí

Přijímáme děti od šesti let

Nejsme  zapsáni v rejstříku akreditovaných škol MŠMT, je tedy třeba nechat Vaše dítě zapsat na některé vhodné kmenové škole, kam budete 2 krát ročně dojíždět s dítětem na tzv. přezkoušení. Vzdělávání se řídí Školským zákonem o individuálním vzdělávání, který rodičům umožňuje vzdělávat své děti doma (v režimu individuálního vzdělávání), nebo je svěřit třetí osobě, která je k tomu způsobilá.

Jak postupovat při domácím vzdělávání a návštěvě lesní školy Lesní Cestou, z.s.

Vaše dítě je již v procesu individuálního vzdělávání doma – tzn. je zapsáno v kmenové škole, kde je individuální vzdělávání podporováno, nemění se pro Vás nic, dítě je dál vedeno jako tzv. „domškolák“ za podmínek daných kmenovou školou.

Vaše dítě je vzděláváno v běžném režimu některé základní školy s denní docházkou – jakmile si budete jisti, do které základní školy (kmenové školy), která bude náklonná individuálnímu vzdělávání, byste chtěli Vaše dítě přehlásit, přehlásíte jej (s platností k 1. 9.) – po domluvě s vedením, objednáte dítě do PPP (pedagogicko-psychologické poradny) kvůli vyjádření PPP k individuálnímu vzdělávání, které po návštěvě PPP necháte poslat již do této nové školy. Dítě bude v kmenové škole vedeno jak o tzv. „domškolák“, resp. v režimu individuálního vzdělávání doma a může docházet k nám a 2 krát ročně jezdit na přezkoušení do kmenové školy.

Vaše dítě má nastoupit 1.9. do 1. ročníku základní školy a vztahuje se na něj tedy povinnost jít k Zápisu do 1. ročníku základní školy – zde je variant více:

Půjdete s dítětem k Zápisu do kterékoliv spádové základní školy, kde Vám dítě zapíší k základnímu vzdělávání, počkáte na oficiální vyjádření „o přijetí dítěte k základnímu vzdělávání“ – zpravidla bývá nejdéle do měsíce, poté přehlásíte dítě do „přívětivé“ ZŠ (kde si budete jisti, že individuální vzdělávání je podporováno a do této školy budete dvakrát ročně dojíždět s dítětem na přezkoušení) a souběžně požádáte v PPP o vyjádření k individuálnímu vzdělávání dítěte, které necháte po návštěvě PPP poslat již do nové kmenové školy, nebojte se časově, kmenové škole stačí, když vyjádření PPP přijde do začátku nového školního roku, v některých i do konce září.

Už víte, do které kmenové školy přívětivé k individuálnímu vzdělávání chcete dítě přihlásit, pak jděte k Zápisu do 1. ročníku základní školy s Vaším dítětem právě tam, o vyjádření v PPP můžete požádat již nyní (resp. objednat se do PPP), pokud budete mít vyjádření PPP (Doporučení k individuálnímu vzdělávání) s sebou již k zápisu, máte vše vyřešené, pokud ne, necháte ho poslat do školy, zde opět stačí, když o tom bude vedení školy vědět a oficiální vyjádření PPP přijde do školy do konce srpna (resp. září).

Rozhodující je samozřejmě vyjádření (rozhodnutí) ředitele kmenové školy o povolení individuálního vzdělávání (většina škol přívětivých k individuálnímu vzdělávání má vlastní formuláře pro Žádost rodičů o povolení individuálního vzdělávání, které Vám dají k vyplnění a na základě něj ředitel školy rozhodne o povolení individuálního vzdělávání)… a také je důležité splňovat podmínku k individuálnímu vzdělávání svých dětí doma – na 1. stupni maturita, na 2. stupni vysokoškolské (bakalářské) vzdělání, pokud nemá dané vzdělání ani jeden z rodičů, může toto zprostředkovat „třetí“ osoba, tzv. „garant“.

Leave a Reply