Aktivity,  Jiné

Slavnosti

Součástí roku v Lesní škole je konání Slavností…

Slavení ročních svátků, které již nejsou neseny tradicí, má důležitou úlohu, protože spojují děti s rytmem a koloběhem roku. Vedle lineárního vnímání času bylo odpradávna daleko důležitější cyklické vnímání času, kolo času. Dětem slouží k lepší orientaci a vnímání důležitých lidských hodnot. Střídání ročních období, usínání Matičky Země a následné její probouzení a plodivá síla s rozpukem všeho živého, nový začátek, určující silou jsou pohyby Slunce – rovnodennosti a slunovraty, oslava darů Matky Země, poděkování za všechny dary hmotné i nehmotné, a pak následné zkracování dnů, ponoření se do sebe, pozornost na vnitřní světlo každého z nás…

Podzimní rovnodennost a Michaelská slavnost

Je časem poděkování za všechny dary, které v životě máme. Je to rovnováha v nás i v přírodě, dny a noci jsou stejně dlouhé. Chystáme se na přicházející obrat. Ohlašuje příchod temnějšího období roku, méně slunečního svitu, noci přebírají vládu nad dny, je to čas zpomalení, zastavení, chystáme se na odpočinek, tak jako  příroda.

Poněkud netradiční Michaelská slavnost je slavností podzimu a úrody, dalším symbolem tohoto času, kdy vnějšího světla s krátícím se dnem ubývá, je potřeba vnitřního světla a odvahy. Navazuje na prastarý obraz boje archanděla Michaela, symbolem boje světla s temnotou.

Dušičky

Slavnost, kdy si vzpomeneme na své zesnulé, poděkujeme jim, je to čas požehnání i odpuštění, světýlek, svíček, lampionků.

SLAVNOST USPÁVÁNÍ STROMŮ

Slavnost,kdy se loučíme před zimou se stromy. Jejich síla, stejně jako naše, se stahuje zpět ke kořenům, aby přečkaly zimu, odpočinuly si. Naši předci, ať už Slované či Keltové, si stromů, jako živých bytostí,nesmírně vážili a prokazovali jim patřičnou úctu.

SLAVNOST SVĚTLA – DOBA ADVENTU – ZAŽEHNUTÍ SVĚTLA

VÁNOČNÍ BESÍDKA A ZIMNÍ SLUNOVRAT

Společné setkání dětí, průvodců a přátel. Je časem toužebného očekávání příchodu světla  – Slunce, jenž se k nám v tento čas navrací. Od nynějška budou dny zase o něco delší. Temná část roku se obrací, i když pomalu, a proto je důležité posvítit na cestu druhým pomocí, vlídností, porozuměním.

VYNÁŠENÍ MORENY A JARNÍ ROVNODENNOST

Morena, bohyně smrti, archetyp stařeny, vše uspí před zimou svým ledových dechem, nyní v době jarní rovnodennosti předá vládu bohyni jara, živosti, radosti – Vesně…

OTEVÍRÁNÍ STUDÁNEK

V období letnic přichází další tradice otevírání studánek. Aby Země mohla opravdu vydechnout, přichází lidé se svou pomocí a vyčistí ji, aby ozdravná síla mohla volně proudit ven. Strážcem takové síly jsou vodní bytosti, například víla ze studánky, která dětem předá dary v podobě vody…

SVATOJÁNSKÁ SLAVNOST A LETNÍ SLUNOVRAT

Jaro přechází v léto a s dětmi na samém konci školního roku oslavíme svatého Jana a vrcholící moc Slunce. V přírodě se v tuto dobu odehrávají zajímavé věci. Slunce navazuje své odvěké pouto se Zemí, Země uvolňuje všechny síly ze svého nitra, otvírá náruč všemu živému a propojuje se s každým živým tvorem, s celým Vesmírem.

Konec června je nejhlubším výdechem Země, rostliny disponují čarovnou mocí. Sílu tohoto motivu vyjadřují svatojánské ohně, při nichž připravíme s dětmi bylinné čaje, dary od strážkyně pramenů zemské síly.

Leave a Reply